מורשת - אישים ביהדות

אישים ביהדות אבות ואמהות האומה משה רבנו אליהו הנביא עזרא ונחמיה חז"ל תנאים ואמוראים
בית הילל ובית שמאי רבי יהודה הנשיא רבן יוחנן בן זכאי רבי עקיבא

בר יוחאי

רבי יהודה הלוי רש"י
רמב"ם הרמב"ן הבעל שם טוב הגאון מוילנה רבי שלמה שבזי הרב יצחק הכהן קוק
בית הלל ובית שמאי-  בית הלל ובית שמאי הן שתי שיטות שונות שתי אסכולות בתקופת המשנה, שנוסדו במאה ה- 1 על-ידי שניים מחכמי המשנה: הלל ושמאי.
הלל הזקן, הקים בירושלים בית מדרש בעל אופי חדש: בזמן הלימוד יכול כל תלמיד ליצור פרשנות משלו לפסוקי המקרא ולחדש חידושים בהלכה. שיטה זו קסמה לתלמידים רבים, ובית המדרש של הלל התמלא באלפי תלמידים.
שמאי, שהיה מתנגדו של הלל ואף יצא כנגד שיטת הלימודים הזאת, נאלץ להתפשר עם המציאות ולפתוח בית מדרש משלו בירושלים בו נקבעה רק הלכה אחת. וכך התפתחו שתי השיטות – בית הלל ובית שמאי.

קבר הלל הזקן

בית הלל ובית שמאי מייצגים את תרבות הוויכוח שאפיינה את תקופת המשנה והתלמוד. הם והתלמידים שבאו אחריהם הציגו גישות שונות בקביעת עמדות והלכות: בית הלל מייצגים פעמים רבות את השיטה המקילה, ואילו בית שמאי – את הגישה המחמירה.
למרות המחלוקות הרבות בין הלל לשמאי – שררו ביניהם יחסי ידידות ואף קשרי נישואים. ואנשי בית הלל, לפני שהציגו את עמדתם, היו מקפידים להציג את העמדה המנוגדת של בית שמאי.
גם בלשון ימינו משמשים שני שמות אלו לתיאור גישות שונות: הביטוי "בית הלל" מתאר את הגישה הנוטה להקל, ואילו הביטוי "בית שמאי" – גישה הנוטה להחמיר.